Löparskor för alla tillfällen

Löparskor för alla tillfällen finns det ens att få tag på? För mig är det verkligen en utmaning det där med att få tag på rätt typ av sko. Jag har alltid haft svårt för att hitta den perfekta skon då jag lätt får kläm och skav både på tår och hälar av mina skor. Sedan behöver jag verkligen riktigt bra skor eftersom jag är ganska aktiv, både i joggingspåret och med vandring i skogen. Det senaste jag har börjat med nu är att springa i terräng, det är verkligen skitkul men man måste ha skor därefter med. Det ska vara skor som inte blir blöta och som har ett bra grepp på hala klipphällar och i lera, och samtidigt rejäla sulor på så det inte gör ont att springa på stenar.

Rejäla löparskor i trail running

När man springer trail running (alltså i terräng på stigar) gäller det att hitta rätt löparskor eller trail running skor som det också kallas. Att hitta den där perfekta löparskon för alla olika sorters underlag är som sagt inte helt lätt. Du ska springa på väldigt varierande underlag beroende på tävling och vart tävlingarna är placerade i landet. Klipphällar kan bytas ut mot mossa, kalhygge mot lövskog, grusväg mot leriga skogsstigar och så mycket annat.

Egenskaper för löparskor

Om du ska använda dina löparskor för trail running bör du tänka på följande parametrar: löparsko med bra grepp på hala stenar, rötter mm, bra skydd mot vassa stenar, kvistar och grenar som kan sticka upp. Rejäl dämpning i löparskon då det är väldigt påfrestande för fötterna att springa på olika underlag. Stabilitet är också en viktig parameter att ha i åtanke när du ska välja en riktigt bra trail running löparsko, då du garanterat kommer att slinta på rötter och trampa snett på stenar.